Przepis: Makaron “arrabiata” wydanie własne
Składniki
- dojrzały pomidor

- 1/2 papryki
- mniejsza cebula
- ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chili
- natka pietruszki
- makaron (dowolny) ok. 200gram
Sposób przygotowania
Warzywa pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie zaczynając od cebuli, dodać czosnek, posiekaną bez nasion papryczkę chili, paprykę i pomidora. Lekko poddusić i doprawić solą, pieprzem i cukrem, na koniec dodać posiekaną natkę i ugotowany al dente makaron.
SMACZNEGO!!!
Przepis: Bardzo prosty deser który jest również koktajlem
Składniki
Zmiksowane owoce. Ja użyłem truskawek brzoskwiń i jogurtu naturalnego i trochę cukru, które wlewałem powoli po łyżce tak żeby kolory się nie mieszały. Można użyć również kiwi ale mogą okazać się kwaśne więc ja ich unikam. 
Przepis: Koktajl kokosowo bananowy
Składniki
- mleczko kokosowe 1 puszka
- wiórki kokosowe 2 łyżki
- banany 2 szt
- jogurt naturalny 400ml
- kefir 400ml
- cukier 3-4 łyżki
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki połączyć w mikserze lub blenderem. Najlepsze do koktajli są banany, których skórka jest cienka i już brązowieje wtedy mają najsłodszy smak. Rozlać do szklanek i schłodzić w lodówce a przed podaniem zamieszać ponieważ mleczko kokosowe będzie wypływać na wierzch koktajlu.
Smacznego!!!
Przepis: Chłodnik litewski
Składniki
- jogurt naturalny 400ml
- kwaśne mleko lub kefir 400ml
- ogórek zielony długi 1 szt
- ogórek kiszony 2 szt
- rzodkiewki 0,5 pęczka
- młode buraczki ćwikłowe 6-8 szt
- jajka 3szt
- szczypiorek
- koperek
- sól, pieprz i cukier
Sposób przygotowania
Na gorące dni najlepsza będzie chłodna i pożywna zupa czyli chłodnik. Ja bardzo lubię litewski bo używa się do niego wielu świeżych i młodych warzyw oraz ziół, które wspaniale pachną i smakują. Jajka ugotować na twardo. Buraczki ugotować w łupinie, przelać zimną wodą i obrać. Wszystkie składniki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zioła posiekać. Wszystkio połączyć i doprawić do smaku (można zakwasić cytryną lub octem) rozrobić mlekiem jeśli okaże się zbyt gęsty. Podawać dobrze schłodzony.
POLECAM!!!
Przepis: Prosta sałatka z selera!
Składniki
- seler konserwowy mały słoik ok. 250g
- kukurydza konserwowa mała puszka
- ananas konserwowy 0,5 puszki
- szynka ok. 150g
- ser żółty 150g
- jogurt naturalny mały kubek
- majonez
- zielona pietruszka
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki odsączyć z zalewy. Ananas, szynkę i ser żółty pokroić w kostkę, wymieszać wszystkie składniki z posiekaną pietruszką kilkoma łyżkami majonezu i jogurtu. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotowe!
Smacznego!!!
Przepis: Makaron z brokułami i serem
Składniki
- makaron penne lub ulubiony około 250g
- masło 1/2 kostki

- mąka do zasmażki
- mleko 1l
- brokuły 1 szt lub mrożone 250g
- ser pleśniowy lub ulubiony 100g
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie.Brokuły (różyczki) ugotować najlepiej na parze przez około 9-10 minut od zagotowania, zdjąć z pary i gdy trochę ostygną pokroić na mniejsze kawałki. Z masła i mąki zrobić zasmażkę i zalać ją ciepłym mlekiem ciągle mieszając, doprawić solą pieprzem i gałką, w razie potrzeby dolać wody. Dołożyć do sosu brokuły i ostatecznie doprawić. Zalać makaron sosem i delikatnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem i zapiec w gorącym (180) piekarniku przez 10 minut.
Moja ocena 5 Nasza ocena: ★★★★★ 1 review(s)
-
Przepis: Sos vinegrete baza
Składniki
- oliwa lub olej słonecznikowy pół szklanki
- musztarda stołowa lub francuska 2 łyżki
- sól płaska łyżeczka
- cukier 3 łyżeczki
- woda 1/4 szklanki
- natka pietruszki lub ulubione zioła
- ocet 4 – 5 stołowych łyżek
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu np. dzbanku i zmiksować blenderem. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Sos powinien być gładki i mętny od musztardy. Zamiast cukru można użyć miodu.
Przepis: Sałatka letnia z kurczakiem
Składniki
- fasolka szparagowa 0,5kg
- filet z kurczaka 0,2 do 0,3kg
- pomidorki koktajlowe 0,2 kg
- sos vinegrete
- szczypior
Sposób przygotowania Fasolkę umyć odciąć końcówki i ugotować we wrzącej osolonej wodzie uważając żeby ich nie rozgotować (czas gotowania od wrzącej wody to około 15 – 20 minut), odcedzić. Filety pokroić na kawałki, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć na patelni, następnie zdjąć z patelni i na pozostałym tłuszczu usmażyć pomidorki przez około 2 – 3 minuty. Ostudzone składniki połączyć razem i polać sosem vinegrete, posypać posiekanym szczypiorem. Idealna do grilla lub jako przekąska!
SMACZNEGO!!!
Przepis: Spaghetti carbonara
Składniki
- makaron spaghetti ok 400g
- śmietanka 30% 200ml
- jajka 3 szt
- tarty parmezan
- boczek 200g
- cebula, czosnek
- sól, pieprz (grubo mielony)
- pietruszka
Sposób przygotowania
Boczek, cebulę i ząbek czosnku przesmażyć w wysokiej patelni lub szerokim garnku. Śmietankę i jajka wymieszać razem i dodać pieprz według uznania. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente tzn. lekko twardy i sprężysty i właśnie taki bezpośrednio po odcedzeniu bez przelewania wodą zasmażyć na gorącym boczku przez krótką chwilę. Na koniec dodać wymieszaną śmietankę, posiekaną pietruszkę i trochę parmezanu. Całość powinna się do siebie kleić więc ten ostatni etap gotowania powinien być krótki wciąż mieszając delikatnie nasz makaron żeby nie zrobiła nam się jajecznica z makaronem (w razie potrzeby dosolić). Smacznego!!!
Tutaj znajdą Państwo nasze przepisy.
Przepis: WĄTRÓBKA PO GRUZIŃSKU 4 – 5 porcji
Składniki
- wątróbka drobiowa 0,5kg
- cebula 3 szt (średnie)
- pieczarki 0,15 – 0,2 kg
- boczek wędzony parzony lub surowy 0,1kg
- wino czerwone wg uznania
- mąka
- olej
- przyprawy
Sposób przygotowania
Wątróbkę należy oczyścić odcinając tłuszcz i powięzi, opłukać i osuszyć papierem. Umyte pieczarki pokroić na plastry i przesmażyć (najlepiej na rozgrzanym maśle, wtedy nie powinny puszczać wody) dodać piórka cebuli. Wątróbkę smażymy na mocno rozgrzanym oleju na patelni obtaczając solidnie w mące, która posłuży jako zasmażka. Wątrobę smażymy szybko i układamy na patelni tylko tyle ile przykryje dno UWAGA MOŻE STRZELAĆ!!! Można przykryć żeby się nie poparzyć ale nie zapominajmy o mieszaniu. W środku będzie jeszcze surowa i taką wątróbkę przekładamy do garnka z cebulą i pieczarkami, zalać całość szklanką wina i odrobiną wody po płukaniu patelni od smażenia tak aby zalać nasze danie. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy wątróbkę możemy przesmażyć pokrojony drobno boczek i dodać do potrawy. Dusimy około 20 minut mieszając często i przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną magi, która w tym daniu bardzo pasuje. Jeśli sos jest za luźny podciągamy zawiesiną z mąki i wody. Najlepiej podawać z kaszą i ogóreczkiem kiszonym.
Smacznego!!!
Moja ocena 5 Nasza ocena: ★★★★★ 1 review(s)
Przepis: SAŁATKA Z GYROSEM 10porcji
Składniki
- kapusta pekińska 0,5 szt.
- pomidory około 3 szt
- ogórki konserwowe 0,3 kg
- kukurydza konserwowa mała puszka
- cebula czerwona 1 szt
- filet z kurczaka 0,5kg
- majonez
- ketchup
- jogurt naturalny
- przyprawa do gyros lub własna mieszanka przypraw
Sposób przygotowania
Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na paseczki lub małe kawałki, przyprawić wyraziście gyrosem dodając 1-2 łyżki oleju, pozostawić w lodówce na około godzinę, rozgrzać patelnię i usmażyć kurczaka, pozostawić na sitku do wystudzenia i odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Umyte warzywa pokroić i wymieszać razem lub układać warstwami w szklanym naczyniu. Na górę sałatki ułożyć kurczaka. Sporządzić sos z 5 łyżek majonezu 2-3 łyżek ketchupu, odrobiny jogurtu, soli i pieprzu. Całą sałatkę polać sosem i udekorować świeżymi ziołami.
Smacznego!!!
Przepis: PANNA COTA
Składniki
- mleko 3,2% 1litr
- żelatyna bez przypraw 0,05kg-1paczka
- laska wanilii
- cukier 5-6 łyżek
- maliny najlepiej mrożone 0,1kg
- mięta do dekoracji
Sposób przygotowania
Mleko zagotować z cukrem i rozkrojoną wzdłuż laską wanilii (przycisnąć nóż do połówki laski i przeciągnąć tak żeby wyciągnąć ziarenka nadające aromat), dodać żelatynę na sucho ciągle mieszając trzepaczką do zagotowania. Ściągnąć z ognia i wystudzić. Przecedzić przez sitko i rozlać do filiżanek, wstawić do lodówki.Maliny zmiksować z łyżką cukru i przetrzeć przez drobne sitko tak aby usunąć pestki. Po kilku godzinach a najlepiej na drugi dzień wykroić dokoła filiżanek panna cotę i postawić na talerzu, polać sosem malinowym i udekorować miętą.
Smacznego!!!
Moja ocena 5 Nasza ocena: ★★★★★ 1 review(s)
Przepis: PYSZNE KOPYTKA
Składniki
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 3 szklanki mąki pszennej (plus, minus, jeśli potrzeba więcej)
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2-3 jaja
- szczypta soli
Technika wykonania
Ziemniaki zemleć na maszynce do mięsa, dodać wszystkie składniki i zarabiać ciasto intensywnie iniezbyt długo ponieważ ziemniaki będą zabierały cały czas mąkę. Ciasto powinno być gładkie i nie kleić się. Na wysypaną mąką stolnice lub blat wykładamy część ciasta i wałkujemy na grubość około 2cm a następnie kroimy w paski o tej samej szerokości. Każdy z pasków należy przekulać po stolnicy i wykroić kopytka.Kopytka należy gotować we wrzącej osolonej wodzie partiami zaraz po ich wykrojeniu i po wypłynięciu delikatnie zamieszać, wyciągnąć po 1-2 minutach na talerz i okrasić cebulką zeskwarkami. Idealne z kapustą kiszoną lub do pieczeni.W ten sam sposób można przygotować leniwe pierogi zamieniając 2/3 ziemniaków na mielony twaróg i dodając cukru wanilinowego oraz białego.Smacznego
Moja ocena 5 gwiazdki: ★★★★★ 1 review(s)
Przepis: SOS BOLOGNESE
Składniki
- 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 średnia marchewka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów (najlepiej już w kawałkach)
- sól, pieprz
- bazylia, oregano
- ewentualnie trochę przecieru pomidorowego (ok. 1/2 łyżki)
Technika wykonania
Pokrojoną w kostkę cebulę przesmażyć razem z mięsem w wyższym garnku (łatwiej się miesza),dodać startą marchewkę oraz czosnek, sól, pieprz i pomidory, dolać trochę wody ale tylko tyle żeby widać było mięso. Wszystko dusić około 20 minut często mieszając, w razie potrzeby dodać trochę przecieru i cukru gdyby sos okazał się lekko kwaskowy. Sos zaciągnąć odrobiną zawiesiny i dopiero na końcu dodać po szczypcie ziół według uznania. Doprawić do smaku i podawać z makaronem i startym serem lub bardziej oryginalnie z pyzami-pyszne!
Smacznego
Moja ocena 5 gwiazdki: ★★★★★ 1 review(s)
Przepis: DELIKATNY KREM Z DYNI
Składniki
- 500 g surowej dyni może być więcej
- 3 ziemniaki
- mała cebula pokrojoną w kostkę
- ok 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu
- sól
- cukier
- pieprz
- masło
Technika wykonania
Dynie pociąć na „ćwiartki” i ściąć skórkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę podsmażyć na2 łyżkach masła i dodać pokrojoną w kawałki dynie. Zalać wszystko bulionem lub rosołem (może być kostka), dodać ziemniaki i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksować i doprawić do smaku dodając również masło dla lepszego smaku. Krem powinien być gęsty jak świeży mus z jabłek więc nie powinno się do niego dolewać zbyt dużo wody.Bardzo dobrze smakuje z prażonymi pestkami dyni lub serem typu lazur.
Smacznego