Aktualności

Z naszej oferty

W naszej ofercie możesz znaleźć wiele znakomitych potraw kuchni polskiej, i nie tylko.

Organizujesz przyjęcie, spotkanie, rodzinną uroczystość?

Zapraszamy do zapoznania się z menu potraw cateringowych, które przygotujemy specjalnie na Twoją uroczystość.

Nasze przepisy

Przepis: Makaron “arrabiata” wydanie własne

Składniki

  • dojrzały pomidorIMG_20140703_122400
  • 1/2 papryki
  • mniejsza cebula
  • ząbek czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • natka pietruszki
  • makaron (dowolny) ok. 200gram

Sposób przygotowania

Warzywa pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie zaczynając od cebuli, dodać czosnek, posiekaną bez nasion papryczkę chili, paprykę i pomidora. Lekko poddusić i doprawić solą, pieprzem i cukrem, na koniec dodać posiekaną natkę i ugotowany al dente makaron.

SMACZNEGO!!!

 

Przepis: Bardzo prosty deser który jest również koktajlem

Składniki

Zmiksowane owoce. Ja użyłem truskawek brzoskwiń i jogurtu naturalnego i trochę cukru, które wlewałem powoli po łyżce tak żeby kolory się nie mieszały. Można użyć również kiwi ale mogą okazać się kwaśne więc ja ich unikam.   IMG_20140617_080011

 

 

 

 

 

Przepis: Koktajl kokosowo bananowy

Składniki

  • mleczko kokosowe 1 puszka
  • wiórki kokosowe 2 łyżki
  • banany 2 szt
  • jogurt naturalny 400ml
  • kefir 400ml
  • cukier 3-4 łyżki

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki połączyć w mikserze lub blenderem. Najlepsze do koktajli są banany, których skórka jest cienka i już brązowieje wtedy mają najsłodszy smak. Rozlać do szklanek i schłodzić w lodówce a przed podaniem zamieszać ponieważ mleczko kokosowe będzie wypływać na wierzch koktajlu.

Smacznego!!!

Przepis: Chłodnik litewski

Składniki

  • jogurt naturalny 400ml
  • kwaśne mleko lub kefir 400ml
  • ogórek zielony długi 1 szt
  • ogórek kiszony 2 szt
  • rzodkiewki 0,5 pęczka
  • młode buraczki ćwikłowe 6-8 szt
  • jajka 3szt
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól, pieprz i cukier

Sposób przygotowania

Na gorące dni najlepsza będzie chłodna i pożywna zupa czyli chłodnik. Ja bardzo lubię litewski bo używa się do niego wielu świeżych i młodych warzyw oraz ziół, które wspaniale pachną i smakują. Jajka ugotować na twardo. Buraczki ugotować w łupinie, przelać zimną wodą i obrać. Wszystkie składniki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zioła posiekać. Wszystkio połączyć i doprawić do smaku (można zakwasić cytryną lub octem) rozrobić mlekiem jeśli okaże się zbyt gęsty. Podawać dobrze schłodzony.

POLECAM!!!

Przepis: Prosta sałatka z selera!

Składniki

  • seler konserwowy mały słoik ok. 250g
  • kukurydza konserwowa mała puszka
  • ananas konserwowy 0,5 puszki
  • szynka ok. 150g
  • ser żółty 150g
  • jogurt naturalny mały kubek
  • majonez
  • zielona pietruszka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki odsączyć z zalewy. Ananas, szynkę i ser żółty pokroić w kostkę, wymieszać wszystkie składniki z posiekaną pietruszką kilkoma łyżkami majonezu i jogurtu. Doprawić do smaku solą i pieprzem i gotowe!

Smacznego!!!

Przepis: Makaron z brokułami i serem

Składniki

  • makaron penne lub ulubiony około 250g
  • masło 1/2 kostki

    20131205031

  • mąka do zasmażki
  • mleko 1l
  • brokuły 1 szt lub mrożone 250g
  • ser pleśniowy lub ulubiony 100g
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie.Brokuły (różyczki) ugotować najlepiej na parze przez około 9-10 minut od zagotowania, zdjąć z pary i gdy trochę ostygną pokroić na mniejsze kawałki. Z masła i mąki zrobić zasmażkę i zalać ją ciepłym mlekiem ciągle mieszając, doprawić solą pieprzem i gałką, w razie potrzeby dolać wody. Dołożyć do sosu brokuły i ostatecznie doprawić. Zalać makaron sosem i delikatnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać startym serem i zapiec w gorącym (180) piekarniku przez 10 minut.

  • SMACZNEGO!!!

Moja ocena 5 Nasza ocena:  ★★★★★ 1 review(s)

  • Przepis: Sos vinegrete baza

    Składniki

    • oliwa lub olej słonecznikowy pół szklanki
    • musztarda stołowa lub francuska 2 łyżki
    • sól płaska łyżeczka
    • cukier 3 łyżeczki
    • woda 1/4 szklanki
    • natka pietruszki lub ulubione zioła
    • ocet 4 – 5 stołowych łyżek

    Sposób przygotowania

    Wszystkie składniki umieścić w wysokim naczyniu np. dzbanku i zmiksować blenderem. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Sos powinien być gładki i mętny od musztardy. Zamiast cukru można użyć miodu.

    Przepis: Sałatka letnia z kurczakiem

    Składniki

  • fasolka szparagowa 0,5kg
  • filet z kurczaka 0,2 do 0,3kg
  • pomidorki koktajlowe 0,2 kg
  • sos vinegrete
  • szczypior

Sposób przygotowania Fasolkę umyć odciąć końcówki i ugotować we wrzącej osolonej wodzie uważając żeby ich nie rozgotować (czas gotowania od wrzącej wody to około 15 – 20 minut), odcedzić. Filety pokroić na kawałki, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć na patelni, następnie zdjąć z patelni i na pozostałym tłuszczu usmażyć pomidorki przez około 2 – 3 minuty. Ostudzone składniki połączyć razem i polać sosem vinegrete, posypać posiekanym szczypiorem. Idealna do grilla lub jako przekąska!

SMACZNEGO!!!

Przepis: Spaghetti carbonara

Składniki

  • makaron spaghetti ok 400g
  • śmietanka 30% 200ml
  • jajka 3 szt
  • tarty parmezan
  • boczek 200g
  • cebula, czosnek
  • sól, pieprz (grubo mielony)
  • pietruszka

Sposób przygotowania

Boczek, cebulę i ząbek czosnku przesmażyć w wysokiej patelni lub szerokim garnku. Śmietankę i jajka wymieszać razem i dodać pieprz według uznania. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente tzn. lekko twardy i sprężysty i właśnie taki bezpośrednio po odcedzeniu bez przelewania wodą zasmażyć na gorącym boczku przez krótką chwilę. Na koniec dodać wymieszaną śmietankę, posiekaną pietruszkę i trochę parmezanu. Całość powinna się do siebie kleić więc ten ostatni etap gotowania powinien być krótki wciąż mieszając delikatnie nasz makaron żeby nie zrobiła nam się jajecznica z makaronem (w razie potrzeby dosolić). Smacznego!!!

Tutaj znajdą Państwo nasze przepisy.

Przepis: WĄTRÓBKA PO GRUZIŃSKU 4 – 5 porcji

Składniki

  • wątróbka drobiowa 0,5kg
  • cebula 3 szt (średnie)
  • pieczarki 0,15 – 0,2 kg
  • boczek wędzony parzony lub surowy 0,1kg
  • wino czerwone wg uznania
  • mąka
  • olej
  • przyprawy

Sposób przygotowania

Wątróbkę należy oczyścić odcinając tłuszcz i powięzi, opłukać i osuszyć papierem. Umyte pieczarki pokroić na plastry i przesmażyć (najlepiej na rozgrzanym maśle, wtedy nie powinny puszczać wody) dodać piórka cebuli. Wątróbkę smażymy na mocno rozgrzanym oleju na patelni obtaczając solidnie w mące, która posłuży jako zasmażka. Wątrobę smażymy szybko i układamy na patelni tylko tyle ile przykryje dno UWAGA MOŻE STRZELAĆ!!! Można przykryć żeby się nie poparzyć ale nie zapominajmy o mieszaniu. W środku będzie jeszcze surowa i taką wątróbkę przekładamy do garnka z cebulą i pieczarkami, zalać całość szklanką wina i odrobiną wody po płukaniu patelni od smażenia tak aby zalać nasze danie. Na tej samej patelni, na której smażyliśmy wątróbkę możemy przesmażyć pokrojony drobno boczek i dodać do potrawy. Dusimy około 20 minut mieszając często i przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i odrobiną magi, która w tym daniu bardzo pasuje. Jeśli sos jest za luźny podciągamy zawiesiną z mąki i wody. Najlepiej podawać z kaszą i ogóreczkiem kiszonym.

Smacznego!!!

Moja ocena 5 Nasza ocena:  ★★★★★ 1 review(s)

Przepis: SAŁATKA Z GYROSEM 10porcji

Składniki

  • kapusta pekińska 0,5 szt.
  • pomidory około 3 szt
  • ogórki konserwowe 0,3 kg
  • kukurydza konserwowa mała puszka
  • cebula czerwona 1 szt
  • filet z kurczaka 0,5kg
  • majonez
  • ketchup
  • jogurt naturalny
  • przyprawa do gyros lub własna mieszanka przypraw

Sposób przygotowania

Filety z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na paseczki lub małe kawałki, przyprawić wyraziście gyrosem dodając 1-2 łyżki oleju, pozostawić w lodówce na około godzinę, rozgrzać patelnię i usmażyć kurczaka, pozostawić na sitku do wystudzenia i odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Umyte warzywa pokroić i wymieszać razem lub układać warstwami w szklanym naczyniu. Na górę sałatki ułożyć kurczaka. Sporządzić sos z 5 łyżek majonezu 2-3 łyżek ketchupu, odrobiny jogurtu, soli i pieprzu. Całą sałatkę polać sosem i udekorować świeżymi ziołami.

Smacznego!!!

 

Przepis: PANNA COTA

Składniki20130107048

  • mleko 3,2% 1litr
  • żelatyna bez przypraw 0,05kg-1paczka
  • laska wanilii
  • cukier 5-6 łyżek
  • maliny najlepiej mrożone 0,1kg
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania

Mleko zagotować z cukrem i rozkrojoną wzdłuż laską wanilii (przycisnąć nóż do połówki laski i przeciągnąć tak żeby wyciągnąć ziarenka nadające aromat), dodać żelatynę na sucho ciągle mieszając trzepaczką do zagotowania. Ściągnąć z ognia i wystudzić. Przecedzić przez sitko i rozlać do filiżanek, wstawić do lodówki.Maliny zmiksować z łyżką cukru i przetrzeć przez drobne sitko tak aby usunąć pestki. Po kilku godzinach a najlepiej na drugi dzień wykroić dokoła filiżanek panna cotę i postawić na talerzu, polać sosem malinowym i udekorować miętą.

 

Smacznego!!!

Moja ocena 5 Nasza ocena:  ★★★★★ 1 review(s)

Przepis: PYSZNE KOPYTKA

Składniki

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 3 szklanki mąki pszennej (plus, minus, jeśli potrzeba więcej)
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2-3 jaja
  • szczypta soli

Technika wykonania

Ziemniaki zemleć na maszynce do mięsa, dodać wszystkie składniki i zarabiać ciasto intensywnie iniezbyt długo ponieważ ziemniaki będą zabierały cały czas mąkę. Ciasto powinno być gładkie i nie kleić się. Na wysypaną mąką stolnice lub blat wykładamy część ciasta i wałkujemy na grubość około 2cm a następnie kroimy w paski o tej samej szerokości. Każdy z pasków należy przekulać po stolnicy i wykroić kopytka.Kopytka należy gotować we wrzącej osolonej wodzie partiami zaraz po ich wykrojeniu i po wypłynięciu delikatnie zamieszać, wyciągnąć po 1-2 minutach na talerz i okrasić cebulką zeskwarkami. Idealne z kapustą kiszoną lub do pieczeni.W ten sam sposób można przygotować leniwe pierogi zamieniając 2/3 ziemniaków na mielony twaróg i dodając cukru wanilinowego oraz białego.Smacznego

Moja ocena 5 gwiazdki:  ★★★★★ 1 review(s)

Przepis: SOS BOLOGNESE

Składniki

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 średnia marchewka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów (najlepiej już w kawałkach)
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano
  • ewentualnie trochę przecieru pomidorowego (ok. 1/2 łyżki)

Technika wykonania

Pokrojoną w kostkę cebulę przesmażyć razem z mięsem w wyższym garnku (łatwiej się miesza),dodać startą marchewkę oraz czosnek, sól, pieprz i pomidory, dolać trochę wody ale tylko tyle żeby widać było mięso. Wszystko dusić około 20 minut często mieszając, w razie potrzeby dodać trochę przecieru i cukru gdyby sos okazał się lekko kwaskowy. Sos zaciągnąć odrobiną zawiesiny i dopiero na końcu dodać po szczypcie ziół według uznania. Doprawić do smaku i podawać z makaronem i startym serem lub bardziej oryginalnie z pyzami-pyszne!

Smacznego

Moja ocena 5 gwiazdki:  ★★★★★ 1 review(s)

Przepis: DELIKATNY KREM Z DYNI

Składniki

  • 500 g surowej dyni może być więcej
  • 3 ziemniaki
  • mała cebula pokrojoną w kostkę
  • ok 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu
  • sól
  • cukier
  • pieprz
  • masło

Technika wykonania

Dynie pociąć na „ćwiartki” i ściąć skórkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę podsmażyć na2 łyżkach masła i dodać pokrojoną w kawałki dynie. Zalać wszystko bulionem lub rosołem (może być kostka), dodać ziemniaki i gotować aż ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksować i doprawić do smaku dodając również masło dla lepszego smaku. Krem powinien być gęsty jak świeży mus z jabłek więc nie powinno się do niego dolewać zbyt dużo wody.Bardzo dobrze smakuje z prażonymi pestkami dyni lub serem typu lazur.

Smacznego